Program
4 iunie  |  5 iunie  |  6 iunie  |  7 iunie  |  8 iunie |  9 iunie
Duminică
10:00
Quiz România Sălbatică
Alături de echipa România Sălbatică
Aplicația România Sălbatică are în componență un quiz din care poți învăța despre natura țării noastre, iar în cadrul acestei activități vă invităm cu mic cu mare să luați parte la un joc interactiv în care să ne distrăm și să aflăm mai multe despre animale, plante sau arii naturale protejate de la noi. Indiferent de vârstă, îți garantăm că o să afli multe lucruri noi alături de echipa România Sălbatică.

Durată: 1h / Vârstă recomandată: 7-99 de ani
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

11:30
Atelier de robotică pentru lilieci
Caravana cu Lilieci este o inițiativă desfășurată de Asociația Krontechies în parteneriat cu​​​​​​​ Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor care își propune să introducă tinerii și copiii în lumea fascinantă a liliecilor prin activități non-formale și distractive.
Participanții la atelier vor descoperi cât de importanți sunt liliecii în viața noastră și cum îi putem proteja cu ajutorul unor roboți pe care îi vor programa prin coduri de culoare.

Durată: 1h 30 min / Vârstă recomandată: 9-12 ani
Intrarea este liberă pe baza unei înscrieri care se face direct la Cinema Astra începând cu ora 9:30.

11:30
Despre castor și zimbru
Fundația Conservation Carpathia invită copiii împreună cu familiile lor să participe la două ateliere interactive dedicate castorului și zimbrului, două specii care au revenit în Munții Făgăraș. Atelierele permit copiilor să se familiarizeze cu speciile din perspectiva activităților derulate de fundație. Nu vor lipsi sesiunile interactive și jocurile captivante.

Durată: 1h 30 min / Vârsta recomandată: 9-12 ani
Intrarea este liberă pe baza unei înscrieri care se face direct la Cinema Astra începând cu ora 9:30.

11:30
În lumea păsărilor
Asociația Grupul Milvus vă invită la un atelier foarte dinamic, în care participanții vor afla mai multe lucruri despre diferite tipuri de cuiburi, în funcție de fiecare specie de pasăre. Cu ajutorul unui determinator și a altor indicii, copii vor putea identifica diferite specii de păsări și vor primi premii pentru completarea activităților. O parte din această activitate se va desfășura în aer liber în parcul din apropiere.

Durată: 1h / Vârsta recomandată: 10-16 ani (copii sub 10 ani trebuie însoțiți de părinți)
Intrarea este liberă pe baza unei înscrieri care se face direct la Cinema Astra începând cu ora 9:30.

11:30
Realizarea unui album de fotografie
Masterclass alături de Dan Dinu, Daniel Mîrlea, Dorin Bofan și László Potozky
Patru invitați speciali, care au creat până acum cinci albume de fotografie de natură, vă vor povesti ce a însemnat pentru ei realizarea unui astfel de proiect de suflet.  Dan Dinu, Daniel Mîrlea, Dorin Bofan și László Potozky vă vor spune de câtă muncă, dar și de câtă pasiune este nevoie pentru a tipări un album de fotografie, indiferent dacă acesta se rezumă la un județ, o regiune sau o țară întreagă.
Dacă te pasionează fotografia de natură nu trebuie să ratezi această întâlnire în care poți descoperi munca din spatele albumelor: Harghita Magică, Nord, România Sălbatică, Terra Silva și Vâlcea Naturală.

Albumele se pot comanda online urmând link-urile de mai sus, iar dacă veniți cu ele la festival vor putea fi semnate de autori.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
13:00
Urme de animale
Asociația Grupul Milvus vă invită la o activitate de tip puzzle în cadrul căreia participanții vor descoperi sub ce forma își lasă animalele amprenta în natură și vor învăța să recunoască urme de animale și alte semne pe care acestea le lasă în urma lor.

Durată: 1 h / Vârsta recomandată: 10-16 ani (copii sub 10 ani trebuie însoțiți de părinți)
Intrarea este liberă pe baza unei înscrieri care se face direct la Cinema Astra începând cu ora 9:30

14:30
Bison Land
Ținutul Zimbrului
Filmat în Parcul Natural Vânători-Neamț de aceeași echipă care a creat filmul România Sălbatică, acest scurt metraj aduce o abordare contemplativă, presărată din loc în loc cu citate ale unor scriitori de seamă. Cu un cadru natural bogat, o istorie care a inspirat legende, spiritualitate regăsită în unele dintre cele mai mari comunități monahale din Europa și oameni deosebiți care și-au lăsat amprenta în literatura națională, acest ținut reprezintă un loc pe care trebuie neapărat să îl descoperi. 

Intrarea este liberă în baza unei rezervări valide*.

Q&A cu Bogdan Papuc
Bogdan este directorul executiv al Asociației de Ecoturism din România de mai bine de 10 ani, iar de-a lungul timpului a fost implicat în proiecte de dezvoltare a destinațiilor de ecoturism, a infrastructurii turistice prietenoase cu mediul și în promovarea constantă a României ca destinație de ecoturism la nivel european. Împreună o să discutăm despre cât de important este ca parcurile naturale și naționale să se promoveze prin filme documentare de calitate.

Rezervările online au fost epuizate pentru această proiecție, însă te așteptăm direct la cinema unde mai putem oferi acces în funcție de locurile rămase libere sau de anulări.
15 min, în limba română
Regizat de Dan Dinu, România 2024

16:00
Together for Lynx
Împreună pentru râs
Nu toate țările sunt la fel de norocoase precum România, iar foarte multe au pierdut din fauna lor această felină emblematică. Râsul are o populație stabilă în țara noastră, iar acest film de scurtmetraj spune povestea salvării acestui animal în Munții Dinarici din Slovenia, ajutați de relocarea de animale din România.

Intrarea este liberă în baza unei rezervări valide*.

Q&A cu Teodora Sin
Responsabil conservare și ecolog în cadrul ACDB, Teodora este implicată în proiecte de monitorizare a carnivorelor mari (în mod special lup și râs) încă din 2012. În cadrul proiectului LIFE Lynx a fost unul dintre coordonatorii activităților de monitorizare a populației de râs în zona proiectului și a activităților de capturare și translocare. Alături de ea o să aflăm mai multe informații despre acest proiect unic în România.

Rezervările online au fost epuizate pentru această proiecție, însă te așteptăm direct la cinema unde mai putem oferi acces în funcție de locurile rămase libere sau de anulări.​​​​​​​
25 min, în limba slovenă cu subtitrare în română
Regizat de Gregor Šubic & Timotej Vrtnik, Slovenia 2023

17:30
Nature Architects
Arhitecții Naturii
În urmă cu 200 de ani dispăreau din fauna țării noastre două animale emblematice. Deși sunt două specii complet diferite ca înfățișare, castorul și zimbrul au în comun un lucru remarcabil: creează habitate care susțin apariția și dezvoltarea altor specii de animale și plante. Acest film este realizat de echipa România Sălbatică și spune povestea celor doi arhitecți ai naturii pe măsură ce pune în valoare numeroasele conexiuni dintre aceste animale, mediul în care trăiesc și beneficiile pentru oameni.

Intrarea este liberă în baza unei rezervări valide*.

Q&A cu Adrian Aldea & Liviu Ungureanu
După proiecția filmului aveți ocazia să aflați mai multe despre aceste două specii fascinante chiar de la cei care lucrează îndeaproape cu ele în cadrul Fundației Conservation Carpathia. Adrian este manager reintroducere specii și are o experiență de 20 de ani în zona de mediu, fiind fascinat că poate sprijini refacerea populației de zimbru în mediul natural. Liviu este specialist reintroducere specii, și-a dorit dintotdeauna să lucreze în natură și s-a specializat pe castori, iar acum ajută la reintroducerea lor în Munții Făgăraș.

Rezervările online au fost epuizate pentru această proiecție, însă te așteptăm direct la cinema unde mai putem oferi acces în funcție de locurile rămase libere sau de anulări.​​​​​​​
77 min, în limba română
Regizat de Dan Dinu, România 2024

20:00
Proiecție Premiul Publicului
Închidem festivalul cu proiecția filmului care a câștigat Premiul Publicului și cu gânduri bune pentru o ediție viitoare.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

* Biletul asigură rezervarea locului, însă pentru a nu pierde accesul în sală acesta trebuie scanat cu 15 minute înainte de începerea proiecției. Vă rugăm să respectați orele din program.
* În cazul în care ai o rezervare și nu mai poți participa la proiecție, te încurajăm să ne trimiți un mesaj pentru a da șansa altcuiva să poată participa în locul tău. Ne ajuți astfel să desfășurăm festivalul în cele mai bune condiții și promovezi un comportament adecvat.
​​​​​​​​​​​​​​

4 iunie  |  5 iunie  |  6 iunie  |  7 iunie  |  8 iunie |  9 iunie